Watersnijtechniek Bodegraven - watersnijden door 150 milimeter staalAbrasief waterstraalsnijden wordt in de industrie sinds 1982 toegepast. Waterstralen, de voorloper van de abrasief jets wordt gebruikt sinds 1970. Abrasief watersnijden wordt in vele industrieën toegepast, zoals de automobiel-, luchtvaart- en glasindustrie.

(Abrasief, schuurmiddel; ofwel het slijten door korrelige vaste deeltjes door mechanische beweging zoals wrijving, schrapen of erosie.)

Met deze methode zijn wij in staat precisie onderdelen te vervaardigen uit moeilijk te bewerken materialen.

De abrasief watersnijmachine gebruikt water dat op druk is gebracht tot 3800 bar en wordt geleid door een smalle opening van saffier met een snelheid van 762 meter per seconde. Dit is ongeveer twee en een half keer de snelheid van het geluid.

Na de saffier komt de mengkamer waar de toevoer van het abrasief plaatsvindt. Door de onderdruk in de mengkamer wordt het abrasief aangezogen, het water en het abrasief vermengd zich in de Mengpijp (nozzle). De watersrtaal met slijpmiddel verlaat met een snelheid van 300 meter per seconde de mengpijp. De straal met abrasief spuit door het materiaal, waarbij de ontstane centrifugaal krachten het werkstuk snijden.

De snijbeweging is een slijpproces, waarbij de krachten en bewegingen door het water worden veroorzaakt en de methode geeft een beter resultaat dan door middel van een massieve slijpsteen.